Değerli Ruh Sağlığı Çalışanları,
25. Ulusal Sosyal Psikiyatri Kongresi, 25 Mayıs 2022 tarihinde Türkiye Sosyal Psikiyatri Derneği ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı iş birliği ile “çevrimiçi” olarak gerçekleştirilecektir.
2019’un sonlarında başlayıp halen dünyayı şiddetli bir biçimde etkileyen küresel salgının ruh sağlığımıza etkisi 24.Ulusal Sosyal Psikiyatri Kongresinde ana tema olarak işlenmiştir. Çevrimiçi olarak gerçekleşen kongre, yüz yüze olamasak da bilgisayarlarımızın başında çok verimli paylaşımlar yapmamızı sağlamıştı. Yaşadığımız son birkaç sene, kısa sürede de olsa hızlı ve büyük değişimlere neden olmuştur. Bu durum bizlere gerçek bir sosyal değişime şahit olma fırsatı vermiş ve bu seneki kongrede, 25.Ulusal Sosyal Psikiyatri Kongresi’nde, bu değişime odaklanmamızı kaçınılmaz hale getirmiştir.
Geçen yüzyılda sanayileşmenin getirisiyle şehirleşme ve şehirlerde çalışacak iş gücü ihtiyacı artmış, bu da toplumların kırsaldan şehirlere göçüne neden olmuştur. Bu durum bir dönemin yoksul insanına daha iyi yaşam şartları, daha üst düzey eğitim alma avantajı, para biriktirme fırsatı sunarak orta sınıfın genişlemesine neden olmuştur. Hali hazırda şehirlerdeki iş gücü ihtiyacının azalması, aynı insanlar ve çocuklarına bu yüzyılda kalabalık şehirleri, ekonomik zorlukları, güvenlik tehditlerini getirmeye başlamıştır.
İnsanlar eski alışkanlıklarıyla yine de daha gelişmiş şehirlere göç etme otomatik eğilimindedir. Ancak bu şehirlerin artık niteliksiz ya da düşük nitelikli iş gücüne ihtiyacı, gelişmiş sanayi, teknoloji ve yapay zeka etkisiyle azalmıştır. Bununla birlikte artmakta olan savaşlar ve ekonomik zorluklarla beraber göçler de maalesef aynı hatalı rotada devam etmektedir. Bu göç ve kalabalıklaşmayı daha kontrol edilebilir tutmaya çalışan yönetimler, her geçen gün insanlığın geliştirdiği dijital sistemleri yine insanlığa karşı bir kontrol etme aracı olarak kullanmakta ya da kullanmak zorunda kalmaktadır. Yapay zekanın ve dijital sistemlerin hızlandırıcı ve kolaylaştırıcı özellikleri yaşam kalitemizi arttırsa da, zaman zaman kişisel alan ve haklarımızı ihlal etmekte, etik olarak pek çok soruna yol açmaktadır.
Bu dijitalleşme süreci, son yıllarda yaşadığımız küresel salgının da etkisiyle çok üst düzeye çıkmış, adeta insanları yeni bir göçe, dijital ortama göçe, sürüklemiştir. Evinde kalmak zorunda olan insan, dijitale çoktan göçmüş olan yemeğinin, çocuğunun ve parasının peşinden dijitale adım atmak zorunda kalmıştır.
Bu denli hızlı bir değişimle karşılaşan insanın yaşadığı zorluklarla klinikte her gün karşılaşmaktayız. İnsanın bu değişimde nasıl zorluklar yaşadığı ve hangi baş etme becerileriyle nasıl bir noktaya evrildiği sosyal psikiyatrinin önemli bir alanı olmak zorundadır.
Bu gerekçelerle bu sene gerçekleştirilecek olan 25. Ulusal Sosyal Psikiyatri Kongresi’nin “İnsanın Farklı Boyutlara Yolculuğu: Fiziksel ve Dijital Göçün Ruhsal Etkileri” teması çerçevesinde düzenlenmesi planlanmıştır.
Sizleri, 25 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştireceğimiz ve katkılarınızla daha da zenginleşeceğini umduğumuz kongremize davet eder, katılımınızdan mutluluk ve onur duyarız.
Saygılarımızla.

Düzenleme Komitesi adına,
Doç. Dr. Çiğdem Aydemir
Türkiye Sosyal Psikiyatri Derneği ve Kongre Başkanı